28 apr. 2010

Det lutar åt .....kanske inte.

Idag har vi varit i Kunga riket Kungsör och besökt kommunens byggnadsingenjör och biblioteket.
Och vilket bemötande vi fick! Hela kommunhuset engagerade sig i att leta gamla kartor, gamla pärmar med fotografier mm. En del t.om. ringde till ngn gammal moster som bott hela sitt liv i Kungsör, en annan ringde till en vän som jobbade med hembygdsföreningen osv. Vi fick tips om att åka till vårdcentralen för i deras entre står en ganska stor modell över kungsör. Sagt och gjort. Vi åkte till VC och studerade den flera meter långa modellen över kungsör och jag trodde nästan att vi hittade vårt hus. En liten byggnad på skolområdet, klockargården. Efteråt for vi till biblioteket och fick hjälp av ännu en vänlig själ, hon plockade fram gamla almanackor med fotografier över byggnader och folk, avgångsklasser i olika skolor mm.
 Ev såg vi huset eller rättare sagt en del av huset, trodde vi. Efter att ha letat i en halvtimme kanske berättar bibliotekarien att hon känner en kvinna, Ulla som föddes på klockargården 1921, som gick i skolan där.
 Det blir bara bättre och bättre.
Bibliotikarien ringde efter henne och strax var hon där.Hon kom till biblioteket för att berätta!
 Hon berättade en lång historia om sin uppväxt på gården, hur det såg ut och vad alla byggnader användes till. Ett tag trodde hon att vårt hus var Karl XI´s hundvaktar-stuga. Men det kunde lika gärna vara ett förråd eller annat uthus som tillhörde skolan. Vi ringde till den här mannen som jobbade i hembygdsföreningen och strax var han också på biblioteket! Ett bord bakom satt en man som bläddrade i årtalspärmar med tidskrifter, han hade lite förslag också om vad det kunde vara för hus vi bodde i. Mannen från föreningen trodde nog lite annorlunda än vi andra.
 Hans mamma hade som liten fått gå i en så kallad "reservskola" där yngre barn fick gå om det inte fanns plats på de mer officiella skolorna eller pengar kanske....... Obs! vi hade ingen skollag då! Den byggnaden var väll den som passade bäst in på beskrivningen om vårt hus, storleksmässigt och utseendemässigt. Bilder/fotografier får vi se om ca en månad då X från föreningen kommer hem från semestern.
En sak som blev säker idag är att 1928 är ett årtal som inte stämmer. Huset är byggd med en teknik som användes redan på 1800-talet. Inget knut-timrat på 1920-talet! På de platser som vi trodde att huset stått har man  1928 haft ngt annat eller så har man redan tidigt 1900-tal rivit husen pga nya bron mot köping/västerås. "Fattigmans"stugan, lilla skolan,  fick däremot stå kvar till 1962 då även den officiella skolan revs då en ny hade byggts. Den låg lite utanför centrum, kanske därför den fick stå kvar.
Tänk vad mycket barn som passserat dessa väggar, för nästan 100 år sen......

Vi ville ha ännu mer information så vi for till västmanlandsläns museum men fick inget napp för de hade stängt.
Vi fick ett visitkort så vi kunde maila våra funderingar och ev kan vi få svar.
Det här är skitkul!
Vilka människor!
Kram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar