Litteratur: Helena Bergman,
På andra sidan dörren
Kritik - Litteratur Sverige,
slutenpsykiatrin,
2000-talet Helena Bergman
På andra sidan dörren - en berättelse om slutenpsykiatrivården
Johanna arbetar som timanställd på så kallat slutenpsyk och trivs för det mesta med sitt arbete. Hon tycker om människor och försöker alltid ingjuta ett hopp bort från destruktivitet och självmord. Det behöver inte alltid vara svårare än så. Tyvärr sätter arbetsgivaren och arbetsbeskrivningen käppar i hjulen. 'På andra sidan dörren' av Helena Bergman är en verklighetsbaserad bok om hennes egna erfarenheter inom psykiatrin i Uppsala. Vi får se en skrämmande bild av det allt mer genomskinliga begreppet 'svensk välfärd'. Patienter på akutpsyk anses inte vara i behov av psykolog, de ska medicineras och läggas i bältessängar. Helena Bergman skriver också om oskäliga löneskillnader och utbildad personal som alltför ofta undviker patienterna eftersom de är besvärliga. Istället väljer man att gömma sig på kontoret, dricka kaffe och surfa på internet. Någon annan får helt enkelt ta itu med den där trasiga människan i behov av samtal.
'På andra sidan dörren' är en skrämmande återberättning om det som pågår bakom psykiatrins lyckta dörrar. Där empati, sympati och arbetsbeskrivningar behövs som mest för att rädda liv men alltför ofta saknas. Där det också arbetar eldsjälar som på något sätt får hela maskineriet att gå runt, människor med ett genuint intresse för andra och som faktiskt vill göra en insats. Språket i boken är lättläst och det finns hela tiden en röd tråd som gör det enkelt att hänga med i handlingen. Texten är ibland hård och utpekande och sätter säkerligen sina spår hos de som känner sig utpekade och träffade. I andra delar av boken är skrivandet mjukt, fundersamt och eftertänksamt. Speciellt när det handlar om Johannas egna drömmar, sin familj och sin syster som är missbrukare. Det är viktigt att ta den här boken på allvar eftersom stora delar av psykiatrin i Sverige inte på långa vägar fungerar. Läs den och våga ta den till dig. Det har sagts förut och det kommer fortsätta sägas så länge vården handlar om att släcka bränder och inte på allvar ge människor verktyg till mental hälsa.
Två veckor efter att boken blivit utgiven, blev Helena Bergman avstängd från sin tjänst inom slutenpsykiatrin i Uppsala, utan förklaring. Enligt landstinget hade avstängningen inte något med boken att göra. Förklaringen blev senare att Helena Bergmans valideringsbetyg inte var i sin ordning. Hon ansågs inte ha kompetens att arbeta på en psykiatrisk avdelning, trots en fil.kand i beteendevetenskap och arbetslivserfarenhet inom psykiatrin sedan 1999. Det som kan vara värt att nämnas är att ungefär 75% av ett 100-tal inte har något valideringsbetyg på skötarutbildning där Helena Bergman arbetar. De har aldrig hamnat under lupp, men så har de heller inte tagit bladet från munnen. Helena Bergman har utan problem tentat av kunskaperna för skötareutbildningen och är åter timanställd tack vare fackliga förhandlingar och hot om Jo-anmälan. (Martina Kopra)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar