7 mars 2009
lite fakta om: Civilkurage, yttrandefrihet, illojalitet
Att ha Civilkurage innebär att ha mod att stå för sin mening även när det innebär en personlig risk, förmågan att stå upp för sina värderingar, trots vetskap om öppet eller latent motstånd från omgivningen.
Vad säger vår grundlag om yttrandefriheten i Sverige?
Yttrandefriheten är en mänsklig rättighet och finns i svensk rätt angiven som en av våra grundläggande fri- och rättigheter. Den anses vara en förutsättning för en fri debatt om vårt samhälle.
Rättsfall om otillåten bestraffning av arbetstagare som utnyttjat sin yttrandefrihet
Offentliganställda har i sin tjänsteutövning rätt att skriva debattartiklar och uttala sig för massmedierna. De har också rätt att göra detta som privatpersoner. De får uttala sig både på och efter arbetstid. En offentlig arbetsgivare (som t ex en myndighet) får inte försöka motarbeta att de anställda använder sig av sin rätt att yttra sig. Om arbetsgivaren anser att informationen som den anställde lämnat till media är felaktig är arbetsgivaren hänvisad till att själv dementera sakuppgifterna, t ex genom att bemöta debattinlägg som gjorts. Han får inte vidta sådana åtgärder mot den anställde vilka kan uppfatta som repressalier.
http://arbetsplatskonflikt.av.gu.se/1akut/19yttrandeoffent.html#5
Överläkare kritiserade omorganisation av psykiatrivården
En tillförordnad överläkare i Ulricehamn protesterade mot en omorganisation av den psykiatriska vården. Bl a skrev han i detta syfte ett brev till kommunstyrelsen. Fem dagar senare blev han uppkallad till ett möte med sjukhusledningen. Ledningen menade att han brutit mot ”organisationens regler” och att han nu därför ansågs som illojal.
JO kritiserade ledningen, även om han ansåg att det ”varit förståeligt att man från myndighetens sida velat bemöta sakuppgifterna”.
I enlighet med detta resonemang blir även arbetsrättsliga sanktioner, som exempelvis utdelande av varning eller omplacering, naturligtvis otillåtet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag tyckte skräckinjagande och "som en terrier", men var visst ensam om det hittills. Har man det för bra på jobbet, kan det ju aldrig vara helt bra heller.... ;o)
SvaraRaderaKRAM och stå på dig!